شهید آیت الله سید محمد سرور واعظ بهسودی

شهید آیت الله سید محمد سرور واعظ بهسودی حسینی، مشهور به واعظ بهسودی در ۱۲۹۵ ش در کجاب بهسود به دنیا آمد و پس از پنج سال تحصیل در کابل نزد آیت لله حجت به بهسود بازگشت و پس از ده سال فعالیت علمی و فرهنگی، عازم نجف گردید. در مسیر راه، مدت کوتاهی در حوزه علمیه قم توقف کرد و شش ماهی از محضر آیت الله بروجردی بهره برد. وی در نجف، بیشتر در درس خارج فقه  آیات عظام خویی و حکیم و حلقه مباحثه و نقد و نظر شهید صدر و سید حسین فضل الله حاضر می شد. هم چنین به تدریس کفایه الاصول و تقریر خارج اصول آقای خویی می پرداخت. وی درمباحث فقهی، فلسفی، کلامی و حدیث نیز صاحب نظر بود.

سال ۱۳۳۳ شمسی با هدایت آیت الله حکیم به افغانستان بازگشت و فعالیت های فرهنگی و سیاسی اش، را بار دیگر آغاز کرد. فعالیت های دینی و اجتماعی آیت الله واعظ موجب هراس حکومت وقت گردید و در ۱۳۴۰ شمسی به دستور داود خان به مدت سه سال به زندان افتاد و پس از برکناری داود خان از صدر اعظمی و روی کار آمدن دکتر محمد یوسف خان، وی با جمعی از روحانیون شیعه از جمله شهید بلخی آزاد گردید.

تأسیس چندین مدرسه علمیه و انتشارمجله برهان و تدریس، وعظ و حل معضلات اجتماعی اهم فعالیتهای آیت الله واعظ بود. درکنار این امور به تحقیق و تتبع نیز اشتغال داشت و آثاری را پدید آورد که بخشی از آنها عبارت است از:

  • مصباح الاصول، این کتاب که تقریرات درس خارج اصول  آیت الله خویی است که  به شکل بدیع و با قلم شیوا و روان به نگارش در آمده است. این کتاب جایگاه ممتازی در سطوح عالی حوزه های علمیه دارد  آیت الله در دو تقریظ نویسنده و کتاب را تأئید و تحسین کرده است.
  • خاطرات زندان، این کتاب که در زندان‌ دهمزنگ کابل به رشته تحریر درآمده است و محصول حلقه‌های درس اخلاق او بوده که در زندان مطرح میکرده است.
  • سیف الاسلام، پاسخ به كتاب سیف الابرار است كه شخصی به نام مولوی مبارك به تحریك برخی دولتمردان برای ایجاد تفرقه  بین شیعیان و اهل سنت نگاشته و با کمک دولتی چاپ و نشر شده بود.
  • تحفة الفقیه، بحث فقهی پیرامون حدود (كر) است.
  • تقریرات کفایه الاصول که توسط سید محمد تقی وحیدی بهسودی تدوین شده است.
  • قضاء در مذهب شیعه (خطی)
  • شرح مکاسب و تقریرات استصحاب

یکی از اقدامات مهم آیت الله شهید سید سرورو واعظ تاسیس مدرسه و حوزه علمیه محمدیه در منطقه جمال مینه کابل است که در زمان خود هم به لحاظ ساختمان و امکانات از قبیل حجره های خوابگاهی، مدرس و کتابخانه و مسجد و دیگر امکانات رفاهی، به لحاظ فعالیت آموزشی، فرهنگی و علمی هم برجسته بود. به ویژه این این مرکز علمی دارای انتشارات و یک نشریه با عنوان برهان جهت پاسخگویی به مسائل فکری و اعتقادی جامعه به ویژه قشرجوان تحصیل کرده بود.

پس از کودتای کمونیستی در ۱۳۵۷ش، توسط رژیم کمونیستی دستگیر و به زندان افکنده شد که تا امروز از زندگی یا شهادت وی خبری نیست.

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://mfabbehsud.com/parsinews/?p=71

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • پربازدیدترین ها
  • داغ ترین ها

پربحث ترین ها

پیشنهادی: